Szeretettel köszöntjük Önöket a Nyáregyházi Napsugár Óvoda honlapján!

 

Nyáregyháza a Duna-Tisza közében, Pest megyében,  annak dél-keleti részén található alig húsz kilométerre az ország közepétől. Alföldi településként a vidék csendje, békéje és nyugalma veszi körül. Ugyanakkor egy órányi utazással elérhetjük a fővárost, ami a munka, a tanulás és a szórakozás lehetőségeit biztosítja.

Nyáregyháza két nagyobb településrészre osztható: Alsó- és Felső-nyáregyházára. Felső-nyáregyházához további településrészek tartoznak: Károlyi telep, Szentimre telep és Kossuth telep.

Az óvoda két, egymástól másfél kilométer távolságra lévő épületben működik:

a központi óvoda Alsó-nyáregyházán, az Ady Endre u. 1/A  alatt, a tagóvoda Felső-nyáregyházán a Jókai út 1/A -ban.

 

Nyáregyházi Napsugár Óvoda

Óvodánk esztétikusan berendezett, családias hangulatú. Az épület és udvara a korszerű feltételeknek és a jogszabályi előírásoknak megfelelő. Önálló tornateremmel rendelkezik. A játékkal való ellátottság jó szintű, melyek az önkormányzat és a szülők támogatásával, valamint pályázati pénzekből folyamatosan bővítünk.

2017. nyarán az óvoda udvarán országos méretű összefogással, önerőből, megépült az ÖkoviFalu, mely egy miniatürizált falu a gyermekek számára kis utakkal, házikókkal. Az utak mentén jelzőtáblák lettek elhelyezve, melyek lehetővé teszik a gyermekek számára a biztonságos közlekedést, melyet kismotor és roller mellett mini Tesla autókkal is megtehetnek. A mini szélturbina annyi áramot termel, mely ellátja a kisautókat a működésükhöz szükséges energiával. A megújuló energiaforrás előnye, hogy semmilyen káros anyag kibocsájtással nem jár és nem szennyezi a levegőt. Az ÖkoviFalu különlegessége az, hogy minden újrahasznosított anyagból készült, ezáltal tükrözi az óvoda dolgozóinak környezettudatos gondolkodását. A környezettudatosságra nevelés útmutatás a gyermekek számára egy természetet és élővilágot védő életmód kialakítására.

A környezettudatos szemlélet kialakítását korai gyermekkorban kell elkezdeni, hogy természetessé váljon számukra a környezet védelme, szeretete, az egészséges életmód, a természet tisztelete, az állatok védelme, a szelektív hulladékgyűjtés, az energia takarékosság és az ivóvíz értéke.

Az udvaron már meglévő és az idén telepített növények lehetővé teszik, hogy a gyermekek közvetlen megtapasztalás útján ismerjék meg a madarak és rovarok élőhelyeit, szeressék és gondozzák őket. Az óvoda minden csapja víztakarékos szűrővel lett ellátva, a tornaterem pedig az országban elsőként hő és hangszigetelést kapott.

Az óvoda épületének panoráma ablakain keresztül természetes fény világítja meg a csoportszobákat, folyosót, ezzel is biztosítjuk a gyermek és felnőttek energiatakarékos életszemléletét. Az ÖkoviFalu kisházain napelem imitáció lett elhelyezve, az óvoda tetején viszont igazi napelem lesz, mely kiváltja a teljes áramfogyasztást.

 

Nyáregyházi Napsugár Óvoda Tagóvodája

Az óvoda családias hangulatú, esztétikusan berendezett, két csoportszobával, tágas gyermeköltözővel, kisméretű mosdókkal és tálaló konyhával rendelkezik. Azonban belső helyiségei közül hiányzik a torna-, a nevelői-, az

elkülönítő (orvosi)-, és a fejlesztőszoba, valamint a felnőtt öltöző. A bővítésre már elkészült a terv, az Önkormányzat pályázatot nyújtott be a megvalósításra. Játékeszközei változatosak, melyek biztosítják a gyerekek   személyiségfejlődését.

A program színvonalas megvalósításához  hozzájárulnak az udvar tudatosan megtervezett játékterei: az újrahasznosított anyagokból készült „kalózhajó” homokozó, a kétüléses lengőhinták és az öt különböző, korszerű és izgalmas mozgásfejlesztő eszköz.

Rendelkezésre áll egy lebetonozott, közlekedési jelzésekkel ellátott terület, amelyen rollerezni, kerékpározni, motorozni lehet. A fennmaradó nagy, árnyas, füves területeken a gyermekek kedvükre, szabadon futkározhatnak. Az udvaron található mindkét csoport számára veteményes-, és virágos kert, valamint komposztáló. Madárbarát óvoda lévén, található egy madárfürdő, egy madáritató, valamint madáretetők és odúk. Az óvoda külső és belső dekorációi, lehetőség szerint, újrahasznosított anyagok felhasználásával készülnek. Mindezek hozzájárulnak az óvodás gyermekek környezettudatos neveléséhez. 

  

Kovácsné Maszel Anna

Óvodavezető